Olie- en gasconcern Shell steekt een onbekend bedrag in Makani, een concern dat een energieopwekkende vlieger ontwikkelt. Makani was lange tijd onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf van Google, maar wordt nu een samenwerking tussen beide multinationals.

De precieze financiële details zijn niet bekendgemaakt. De partijen verklaren wel dat de overeenkomst is opgezet om een samenwerking tot stand te brengen en dat er geen noodzaak is om geld aan te trekken.

Volgens Shell helpt de samenwerking bij de ontwikkeling van windprojecten op zee. Het olieconcern is onder meer actief in een Nederlands offshore windpark voor de Zeeuwse kust. Ook in de Verenigde Staten gaat Shell een windpark op zee bouwen.

Makani werkt al bijna twintig jaar aan een energieopwekkende vlieger. Tot nu toe werd vooral geconcentreerd op een vlieger die vanaf land werkt, maar met de ervaring van Shell gaat het bedrijf zich richten op vliegers op zee.

Zo zijn veel kustwateren te diep voor windmolens. Maar Makani zou met vliegers hier alsnog uitkomst kunnen bieden, omdat de vliegers geen grote platforms nodig hebben.

Meerdere ondernemingen werken aan de technologie om met vliegers energie op te wekken, maar tot nu toe lukt het weinig bedrijven om die vliegers commercieel interessant te maken.