DNB-president Klaas Knot vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet aan renteverhogingen moet denken en even pas op de plaats maken.

Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt hij in een interview met de Britse krant Financial Times.

Knots standpunt is opmerkelijk omdat hij vorig jaar zei dat de ECB al moest praten over wanneer de centrale bank de rentes wilde verhogen. De huidige economische data maken hem echter voorzichtiger.

"We hebben nu een paar kwartalen waar de groei wat achterblijft. Dat betekent dat de inflatiedruk ook wat later op gang komt", legt hij uit. Praten over een recessie in Europa is volgens Knot echter "nog duidelijk te vroeg".

Knot outsider voor opvolging ECB-president

De ECB heeft zijn maandelijkse obligatieaankopen per eind vorig jaar gestaakt. De vrijkomende gelden van eerder gekochte obligaties steekt de centrale bank wel weer opnieuw in de markt.

Knot wordt als een outsider gezien voor de opvolging van ECB-president Mario Draghi. Hij is geen topkandidaat meer om de Italiaan op te volgen sinds hij vorig jaar werd benoemd tot vicevoorzitter van de Financial Stability Board (FSB). Dat is een samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen.

De DNB-baas houdt echter nog in het midden of hij de functie van Draghi ambieert. "Als ik gevraagd word of ik beschikbaar ben, dan formuleer ik een antwoord op die vraag."