De modellen van het erotische webcambedrijf Geelen werken vanuit de Filipijnen, maar het bedrijf moet in Nederland omzetbelasting betalen, concludeert advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag. Szpunar komt tot die conclusie, omdat de modellen in dienst zijn bij de Nederlandse onderneming.

Geelen regelt tegen betaling live en interactieve webcamsessies. De modellen in de Filipijnen hebben hiervoor een computer en een programma tot hun beschikking.

De sessies worden aangeboden op de platforms van bepaalde internetproviders, die het betalingsverkeer verzorgen. De diensten van Geelen zijn bestemd voor de Nederlandse markt.

Volgens de Belastingdienst moet Geelen in Nederland omzetbelasting afdragen over de jaren 2006 tot 2009. De Hoge Raad legde de kwestie voor aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Advocaat-generaal Szpunar is van mening dat de diensten niet vallen binnen de categorie vermakelijkheidsactiviteiten, zoals die omschreven is in de Zesde btw-richtlijn.

Volgens de richtlijn moeten de klant en de verrichter van de dienst zich namelijk op één plaats bevinden. Dat is hier niet het geval en dus moet de btw worden betaald in het land van vestiging van de dienstverrichter.