De Nederlandse Staat wil een zwarte lijst opstellen van bedrijven die vanwege een wetsovertreding met justitie hebben geschikt. Deze ondernemingen kunnen dan worden uitgesloten bij aanbestedingen door de overheid, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van ingewijden.

Ook willen de ministeries van Economische Zaken en Financiën uitzoeken of contracten met schikkende bedrijven of ondernemingen die een boete hebben gehad, kunnen worden opgezegd. De plannen zouden volgens het FD vergevorderd zijn en binnen enkele weken worden onthuld.

Als het plan wordt ingevoerd, dan kan de overheid ook extra eisen stellen aan bedrijven die geschikt hebben, als die in aanmerking willen komen voor een overheidscontract. Dat zou dan kunnen gaan om controleerbare verbeterprogramma's.

De overheid onderzoekt de mogelijkheid van een zwarte lijst naar aanleiding van de witwasaffaire van ING.

De bank heeft tussen 2010 en 2016 structureel te weinig gedaan om te voorkomen dat er geld werd witgewassen. Veel bankrekeningen werden maar beperkt gemonitord. Hierdoor werden de autoriteiten soms te laat op de hoogte gebracht.

ING schikte met het Openbaar Ministerie (OM) en kocht strafvervolging af voor 775 miljoen euro. De oppositie wilde vervolgens af van ING als huisbankier van de Nederlandse Staat. Dat bleek echter niet mogelijk te zijn, omdat dit tegen de huidige regels indruist.