Econoom Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 2008, denkt dat er een goede kans is dat de wereldeconomie eind dit jaar of volgend jaar in een recessie belandt. Een reeks aan problemen speelt economieën wereldwijd parten.

Vooral de eurozone lijkt al tegen een recessie aan te zitten, zei de econoom op een conferentie in Dubai tegen persbureau Bloomberg. Hij benadrukt dat het wel heel moeilijk is om een recessie te voorspellen.

"Er lijkt een accumulatie te zijn van kleine problemen", zegt de econoom. Tegelijk hebben centrale banken en overheden volgens Krugman maar weinig ruimte om de economie weer aan te jagen.

Zo staat het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank op 0 procent en is er dus weinig ruimte om die verder te verlagen. De Amerikaanse centrale bank heeft de laatste jaren de rente maar beperkt kunnen verhogen. Overheidsschulden zijn sinds de vorige crisis verder gestegen.

Italiaanse economie in recessie

Een herhaling van de crisis in 2008 is niet waarschijnlijk, zegt hij. "Maar we zijn slechter in staat om om te gaan met wat we op ons pad vinden dan tien jaar geleden."

Wereldwijd koelen economieën sinds eind vorig jaar af. Zo ontliep de Duitse economie nipt een recessie door in het laatste kwartaal met 0,1 procent te groeien, maar is de Italiaanse economie wel in een kleine recessie beland door twee kwartalen achter elkaar te krimpen.

Ondertussen noteerde de Chinese economie vorig jaar het laagste groeicijfer sinds 2009 (6,5 procent groei) en daalt dat cijfer dit jaar mogelijk naar 6 procent. Vergeleken met andere economieën is dat nog steeds een hoog groeicijfer, maar voor China is dat percentage juist laag.

'De situatie kan ook niet altijd zo zijn als in 2017'

Ook de Amerikaanse economie koelt af, maar zal volgens de laatste voorspellingen dit jaar waarschijnlijk met ruim 2 procent groeien.

Beleidsmakers erkennen dat de wereldeconomie een beetje in het slop is geraakt, maar benadrukken dat het om een tijdelijke dip lijkt te gaan die waarschijnlijk niet zal omslaan in een recessie.

Eerder stelde Klaas Knot, de president van de Nederlandse centrale bank DNB, dat hij het na de tegenvallende economische cijfers voorbarig vond om over een recessie te spreken. "De Europese economie doet het behoorlijk goed. De situatie kan ook niet altijd zo zijn als in 2017", zei hij onlangs.