De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2018 flink afgekoeld. Op kwartaalbasis groeide de economie met 0,2 procent in de laatste drie maanden voor het verwachte Britse vertrek uit de Europese Unie.

In heel 2018 is de Britse economie met 1,3 procent gegroeid, meldt het Britse statistiekbureau ONS maandag. Dit is het laagste groeiniveau sinds 2012. De groeicijfers vielen ook lager uit dan werd verwacht door economen en analisten.

In december kromp de economie zelfs met 0,4 procent, maar maandelijkse cijfers over economische groei zijn vaker zeer volatiel.

Het statistiekbureau zag de auto- en staalproductie in het laatste kwartaal van 2018 flink dalen. Verder nam de bouwproductie ook af. De dienstensector bleef wel groeien met onder meer de zorgsector als positieve uitschieter.

Dit jaar mogelijk laagste economische groei sinds 2009

Consumentenuitgaven bleven in het laatste kwartaal de economie ondersteunen, terwijl het ondernemersvertrouwen en de uitgaven van bedrijven juist daalden.

In het derde kwartaal groeide de economie nog met 0,6 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

Vorige week stelde de Britse centrale bank de groeiverwachting voor dit jaar bij van 1,7 procent naar 1,2 procent. Als dit uitkomt, zal het de laagste economische groei sinds 2009 zijn.

Volgens centralebankpresident Mark Carney leidt "de mist" van Brexit tot spanningen en onzekerheid bij Britse huishoudens. De Brexit staat gepland voor 29 maart.

'Afkoeling niet alleen te wijten aan Brexit'

De afkoeling van de economie is niet alleen te wijten aan Brexit, stelt de Britse minister van Internationale Handel Liam Fox in een reactie op de cijfers.

"Het is duidelijk dat er mensen zijn die geloven dat Brexit de enige economische factor van belang is voor de Britse economie. Maar ik denk dat wel duidelijk is dat de verwachte groeivertraging van meerdere Europese landen niet losstaat van de afkoeling in bijvoorbeeld China", aldus Fox.