Leidinggevenden van luchtvaartmaatschappij KLM maken zich grote zorgen over de koers van moederbedrijf Air France-KLM. In een brandbrief van KLM-topmanagers aan de raad van commissarissen van Air France-KLM spreken ze hun zorgen uit over recente ontwikkelingen.

Een belangrijk punt is de gewenste herbenoeming van KLM-baas Pieter Elbers. Zijn termijn loopt binnenkort af.

In de brief hekelen de topmanagers met name de handelwijze van Ben Smith. De topman van Air France-KLM zou eerdere afspraken over de bedrijfsvoering en het beleid niet nakomen. Ook zou de Canadees te veel op eigen houtje handelen.

Ook zou de leiding van de luchtvaartcombinatie kampen met een gebrek aan visie over onder meer de rol van de verschillende maatschappijen.

Een eventueel vertrek van Elbers leidt naar verwachting tot de nodige onrust en de briefschrijvers waarschuwen voor mogelijke acties van personeel, mocht de KLM-baas gedwongen moeten vertrekken.

'KLM heeft veel stappen gezet onder leiding van Elbers'

Volgens de leidinggevenden heeft KLM onder Elbers in de voorbije jaren veel stappen gezet. Daarbij zijn onder meer winstmarges duidelijk verbeterd, terwijl er ook flink meer is geïnvesteerd. Elbers vroeg daarbij wel offers van het personeel. De briefschrijvers wijzen erop dat veranderingen niet zonder slag of stoot zijn doorgevoerd.

Op 19 februari wordt door het bestuur van Air France-KLM over de eventuele contractverlenging van Elbers gesproken. Smith zou van de 'lastige' Elbers af willen en nadrukkelijker een stempel op KLM willen drukken.

De ondernemingsraad en raad van commissarissen van KLM schaarden zich eerder al achter Elbers. Ook het kabinet steunt een herbenoeming van de KLM-topman.