Geosung Tech, het Zuid-Koreaanse bedrijf dat de deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden bouwt, dreigt beslag te leggen op de net aangekomen deuren. Dat heeft het bedrijf laten weten aan Het Financieele Dagblad (FD).

Tussen het bedrijf en OpenIJ, het consortium van BAM en VolkerWessels, is onenigheid ontstaan over meerkosten. De bouw van de deuren valt duurder uit dan verwacht.

Ook heeft OpenIJ gebruikgemaakt van een bankgarantie bij het terugvorderen van 7,3 miljoen euro. Geosung Tech wil dat geld nu terug.

Volgens vicepresident sales Hyun-Kug Lee kan OpenIJ "niet én de deuren in ontvangst nemen én het geld terugvorderen", zo laat hij weten aan het FD.

BAM en VolkerWessels stellen dat de onenigheid niet zal leiden tot verdere vertraging van de bouw van de zeesluis, die nu begin 2022 moet opengaan. Dat zou aanvankelijk aankomend najaar zijn.

Financiële tegenvallers door verkeerd ontwerp

Doordat de deurkassen verkeerd zijn ontworpen, zijn BAM en VolkerWessels met meerdere financiële tegenvallers geconfronteerd. Tezamen hebben de bouwers inmiddels ruim 200 miljoen euro verlies geleden op het project.

De deuren kwamen afgelopen december aan op de Tweede Maasvlakte. Ze zijn 72 meter lang, 24 meter hoog en 11 meter breed.

De zeesluis wordt gebouwd, omdat de oude van het jaar 1929 te klein is geworden. De nieuwe sluis wordt met een lengte van 500 meter de grootste zeesluis ter wereld.