Staking British Airways op Heathrow voorbij

AMSTERDAM - Het grondpersoneel van British Airways (BA) heeft zijn werkzaamheden hervat, maakte BA vrijdagmiddag bekend. De ongeveer duizend stakers zijn weer aan het werk gegaan nadat het door de regering gesteunde bemiddelingsbureau ACAS aankondigde gesprekken te zullen gaan voeren om het arbeidsconflict op te lossen.

Zeker nog tot 21.00 uur Nederlandse tijd zullen echter geen vluchten van BA van en naar de luchthaven Heathrow bij Londen mogelijk zijn. British Airways (BA) laat vrijdagavond nog 31 vliegtuigen vertrekken van Heathrow. De gevolgen van de wilde staking, als gevolg waarvan ruim zeventigduizend passagiers strandden, zullen waarschijnlijk nog dagen te merken zijn.

Solidariteit

Vluchtafhandelingspersoneel van de Britse luchtvaartmaatschappij legde donderdag het werk neer uit solidariteit met werknemers van het Amerikaanse cateringbedrijf Gate Gourmet, die zijn ontslagen in een geschil over een reorganisatie. Kort daarop riep een andere vakbond baliemedewerkers van BA op het werk neer te leggen, omwille van hun veiligheid en gezondheid omdat gestrande reizigers hun frustratie op hen botvierden.

BA-topman Rod Eddington zei dat vluchten van en naar Heathrow werden geannuleerd vanwege ,,het verlammende operationele effect" van de staking. ,,Het is voor ons een enorme teleurstelling dat wij in het conflict van iemand anders verwikkeld zijn geraakt", zei Eddington, die de vakbond en de directie van het cateringbedrijf Gate Gourmet opriep hun conflict zo snel mogelijk op te lossen omdat de klanten van BA de dupe zijn.

Problemen

Het is al de derde zomer op rij waarin BA te kampen heeft met grote problemen. Vorig jaar augustus strandden duizenden reizigers op Heathrow nadat vluchten waren geannuleerd wegens personeelstekorten en technische problemen. In juli 2003 werden duizenden reizigers gedupeerd door een wilde staking door baliemedewerkers, die BA tientallen miljoenen euro's kostte.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie