Woningeigenaren die hun huis tijdelijk aan toeristen verhuren, melden dat meestal niet bij de Belastingsdienst, blijkt uit onderzoek van Trouw.

In 2017 verhuurden meer dan 31.000 mensen een woning in Nederland, laat Airbnb weten. Achtduizend van deze verhuurders deden belastingaangifte van de verhuur van een eigen woning.

70 procent van de inkomsten van tijdelijke woningverhuur moet worden opgegeven bij de Belastingdienst. Over dat bedrag moet inkomstenbelasting worden betaald.

De achtduizend aangiftes leverden volgens gegevens van Trouw over 2016 ongeveer 10 miljoen euro op. Door zwart te verhuren loopt de overheid tientallen miljoenen euro's mis.

Belastingdienst gaat niet uit van kwade opzet

Van kwade opzet hoeft geen sprake te zijn, denkt de Belastingdienst. Alleen tijdelijke verhuur van een eigen woning valt in box 1 van de inkomstenbelasting: het belastbaar inkomen uit werk en woning.

Een tweede woning of een huurwoning tijdelijk verhuren valt in een andere box en de Belastingdienst kan niet zien of dat om vakantiehuur gaat.

Of zij zelf op zoek gaan naar verhuurders die hun inkomsten niet opgeven, wil de Belastingdienst niet zeggen, meldt Trouw.