In 2018 openden 153 buitenlandse bedrijven een nieuw kantoor in Amsterdam en omstreken. Voor 28 bedrijven vormde de verwachte Brexit de aanleiding voor de verhuizing.

In een periode van drie jaar na hun vestiging creëren deze bedrijven naar verwachting gezamenlijk 4.170 extra banen in de regio, meldt de gemeente Amsterdam op basis van eigen gegevens.

Het aantal te verwachten nieuwe banen door buitenlandse nieuwkomers lag nog nooit zo hoog. Dat komt deels door de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat van Londen naar Amsterdam verhuisde en verwacht in totaal 890 banen te creëren. Van de 153 bedrijven zijn 147 nieuw in Nederland, de andere hadden al een vestiging buiten de Amsterdamse regio.

Wethouder Udo Kock (Economische Zaken) noemt Amsterdam "een magneet voor internationale bedrijven". Dat komt volgens hem door "de economische voorspoed en het goede Amsterdamse vestigingsklimaat, door Schiphol, de ligging in Europa, innovatiekracht en de beschikbaarheid van talent".

Gemeente houdt niet bij hoeveel bedrijven vertrekken

Hoeveel buitenlandse bedrijven uit de regio Amsterdam vertrekken wordt niet exact bijgehouden. Hoeveel buitenlandse bedrijven uit de regio Amsterdam vertrekken, wordt niet bijgehouden. Daarom is het niet na te gaan of er per saldo banen bij komen of juist verdwijnen.