AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers van Koninklijke Olie/Shell zorgden er donderdag aan het einde van de ochtend voor dat de AEX-index in Amsterdam in de min dook. Rond het middaguur kwam de beursgraadmeter terecht op 359,58, een daling van 4 punten of 1,1 procent.


Bekijk video

Voor de presentatie van de cijfers noteerde het oliefonds nog positief. "De winst valt optisch een beetje tegen", aldus een Shell-analist. Het aandeel Koninklijke Olie moest direct 1,3 procent inleveren op 46 euro.

Verder vertoonde het Damrak een verdeeld beeld, meegevoerd door Wall Street. Daar sloot de Dow-Jonesindex woensdag 0,65 procent hoger, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,2 procent lager eindigde. Het feit dat beursbedrijf Van der Moolen zich bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers onthield van een winstverwachting over het hele jaar, zette de financiële waarden onder druk. Ook tegenvallende groeicijfers over de Amerikaanse economie van een dag eerder werkten hier nog door.

"Beleggers zijn weer wat somber over het herstel van de economie", concludeert een handelaar. Van der Moolen werd 2,3 procent minder waard. Zwaargewicht ING bungelde onderaan de AEX-lijst met een verlies van 4,2 procent, Aegon zakte 3,7 procent, Fortis 1,5 procent. ABN Amro beperkte het verlies tot 0,6 procent. Tot de winnaars onder de hoofdfondsen hoorden handelshuizen Hagemeyer ((5,5 procent) en Buhrmann (1,2 procent). Beleggers anticiperen bij Buhrmann op de halfjaarcijfers die het bedrijf vrijdag publiceert. Unilever profiteerde nog van de goede cijfers van een dag eerder en won 2,7 procent.

De halfjaarcijfers van Bayer en Deutsche Bank waren van invloed op de beurshandel in Frankfurt. Bayer verloor in eerste instantie 3 procent en was daarmee een van de grootste dalers binnen de DAX-index. In de loop van de ochtend herstelde het chemie- en farmacieconcern zich. De winstwaarschuwing van Allianz veroorzaakte voor de verzekeraar rode cijfers: -5,8 procent. Beleggers hadden meer vertrouwen in Deutsche Bank. De hoger dan verwachte operationele winst die het concern voorbeurs bekendmaakte leidde tot een koersstijging van ruim 4 procent.

In Londen straften beurshandelaren bankkolos Barclays af, die door het nemen van extra voorzieningen zijn winst fors zag slinken. Het fonds kelderde ruim 5,5 procent en trok de FTSE-index naar een verlies van ruim 1 procent. De CAC-40-index van de beurs in Parijs schommelde rond het slot van woensdag. De telecomconcerns deden het goed. Beleggers beloonden France Telecom voor de verkoop van de kwakkelende Zuidhollandse kabelaar Casema. Het fonds won ruim 1 procent. Franse banken en verzekeraars noteerden vooral rode cijfers.

De lichte verliezen van het Franse Total Fina (-0,4) en in Londen van BP (-0,1) hadden ongetwijfeld te maken met de tegenvallende cijfers die Shell eind van de ochtend bekendmaakte.

Euro

Op de valutamarkt dook de euro iets onder de 0,98 dollar van woensdag en noteerde 0,9750 dollar. Tegenover het pond sterling bleef de Europese munt rond de 0,6250 pond waard.