Amsterdam vreest chaos tijdens ambtenarenstaking

AMSTERDAM - Amsterdam vreest voor een puinhoop tijdens de staking van de gemeentelijke reinigingsdiensten volgende week. Volgens Abvakabo FNV halen de gemeentewerkers van zondagnacht 14 augustus tot zondag 21 augustus geen vuilnis op, vegen ze niet en legen ze geen prullenbakken.

Met de staking willen de bonden een doorbraak forceren in het vastgelopen CAO-overleg voor gemeenteambtenaren. Voor de drukke binnenstad "is een chaos onvermijdelijk", aldus stadsdeel Amsterdam-Centrum vrijdag.

Apart bedrijf

Komende week zijn elke dag honderdduizenden mensen op bezoek in de hoofdstad voor Sail, het vijfdaagse nautisch evenement dat woensdag begint. Sail heeft net als bij voorgaande edities een apart bedrijf ingehuurd dat vuilnis op het Sail-terrein zal ophalen, maar de bezoekers zullen ook massaal het centrum ingaan op zoek naar vertier.

De drie 'Sailstadsdelen' Centrum, Zeeburg en Amsterdam-Noord zijn regelmatig in gesprek gegaan met de bonden in een poging de gevolgen van de staking beheersbaar te maken. "Dit heeft helaas niet tot resultaten geleid", aldus stadsdeel Centrum. De veertien Amsterdamse stadsdelen, die zelf verantwoordelijk zijn voor de reiniging, hebben bewoners en ondernemers gevraagd het vuilnis komende week niet buiten te zetten.

Noodteam

Sommige stadsdelen, zoals de Baarsjes, hebben de deurwaarders opgeroepen om woningen niet te ontruimen tijdens de stakingsweek. Het stadsdeel heeft een noodteam beschikbaar waar bewoners heen kunnen bellen als zij gevaarlijke vuilniskwesties zien. Enkele stadsdelen hebben extra ophaalrondes voor vrijdag ingelast om containers te legen.

De bonden hebben wel met de gemeente afgesproken dat de veiligheid en gezondheid van inwoners en bezoekers tijdens Sail niet in het geding mag komen. Als er gevaren ontstaan, moeten de stakende ambtenaren het werk weer oppakken. Amsterdam deed eerder deze week nog een dringend beroep op de bonden de geplande staking niet door te laten gaan.

Geen bekeuringen

Tijdens Sail, van 17 augustus tot en met 21 augustus, houden de bonden ook publieksvriendelijke acties bij de dienst Binnenwaterbeheer. "Medewerkers van de dienst delen die dagen geen bekeuringen uit en innen geen havengeld", aldus R. Cornelisse van Abvakabo FNV in Amsterdam. De ordehandhaving gaat wel door.

Ook de brandweer blijft uitrukken voor branden en andere urgente zaken. De GGD en de brandweer hebben verzekerd dat de uitvoering van de veiligheidsdraaiboeken tijdens Sail gegarandeerd is.

Tip de redactie