70 procent van de huurbemiddelaars vraagt huurders nog altijd om geld voor hun diensten, terwijl ze dat niet mogen. Gemiddeld gaat het om 200 euro per bemiddeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Daarmee maken huurbemiddelaars "misbruik van de kwetsbare positie van huurders in de overspannen woningmarkt", volgens de waakhond.

Bemiddelaars kunnen op de krappe woningmarkt goed van pas komen als je op zoek bent naar een huurwoning. Het is deze tussenpersonen echter wettelijk verboden bemiddelingskosten in rekening te brengen bij huurders als ze ook in opdracht van verhuurders werken. Dat geldt ook voor vergoedingen die ze bijvoorbeeld als administratie- of contractkosten presenteren.

De ACM roept huurders op aan de bel te trekken als er om zo'n vergoeding wordt gevraagd. Huurders die dit willen melden, kunnen terecht bij het digitale loket ConsuWijzer.

Het woord 'bemiddelingskosten' wordt vermeden

Ook de Woonbond ziet dat huurmakelaars nog steeds onterechte kosten in rekening brengen. "Ze vermijden vaak angstvallig de term 'bemiddelingskosten', maar wanneer je als huurder moet betalen om een woning te krijgen via een makelaar, zijn het bemiddelingskosten", aldus een woordvoerder.

Volgens de huurdersorganisatie is de online check op haar website, waarmee huurders kunnen zien of ze geld terug kunnen vorderen van een makelaar, nog steeds populair.

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad in 2015, waaruit bleek dat huurders nooit een rekening mogen krijgen van bemiddelaars wanneer er ook voor de verhuurder wordt gewerkt, is de check zo’n 32.000 keer gebruikt.