De Europese Commissie gaat Saoedi-Arabië en Panama op een zwarte lijst met landen waar witwassen niet adequaat wordt bestreden zetten. Dat gebeurt tegen de wil van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Financial Times.

Op de zwarte lijst, die volgende week naar verwachting wordt goedgekeurd door de Europese Commissie, staan nog 21 andere landen waar illegale geldstromen nauwelijks worden beperkt en ook financiering van terroristen plaatsvindt, aldus de Financial Times.

Brussel heeft voor het samenstellen van de lijst ook gekeken naar de regelgeving voor banken en de transparantie omtrent eigenaarschap van bedrijven in een land.

Saoedi-Arabië splijtzwam in Europese Commissie

Dat Saoedi-Arabië ook aan de lijst wordt toegevoegd, verdeelt de Europese Commissie. Er bestaat onvrede over de manier waarop de lijst is samengesteld.

Het Verenigd Koninkrijk maakte zich volgens een diplomatieke nota, ingezien door de Britste krant, "ernstige zorgen" en zei dat regeringen geraadpleegd moeten worden voordat landen op de lijst worden gezet. Frankrijk meende dat het samenstellen van de lijst een "technische" en "erg politieke" exercitie is.

Ook Panama, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Amerikaans-Samoa staan op de lijst. Rusland staat er niet tussen, maar wordt naar verluidt nog beoordeeld.