70.000 Mensen dupe van staking op Heathrow (video)

LONDEN - Zeker 70.000 mensen ondervinden vrijdag de gevolgen van de wilde staking door grondpersoneel op luchthaven Heathrow. Net als de donderdag blijven de vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) van en naar het Londense vliegveld geschrapt, tot zeker 21.00 uur (Nederlandse tijd).

Bekijk video: Modem/ Breedband

BA heeft passagiers opgeroepen om niet naar Heathrow te komen en contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of hun reisbureau. Ze kunnen hun reis omboeken of hun ticket laten vergoeden. Het gaat om binnenlandse vluchten en vluchten met bestemming Europa, de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië, Australië en Zuid-Afrika.

Onder de gedupeerden zijn vooral zakenlieden en vakantiegangers. Ook genodigden voor de begrafenis van de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, zaterdag in Edinburgh, zijn waarschijnlijk niet op tijd voor de plechtigheid.

Omgeboekt

Reizigers, die vanaf Schiphol met BA naar of via Londen zouden vliegen, worden sinds donderdagavond omgeboekt naar andere luchtvaartmaatschappijen. Op de Nederlandse luchthaven zitten geen gestrande BA-passagiers, laat een woordvoerster van Schiphol Group weten. Dat op Heathrow Nederlanders gestrand zijn, weet woordvoerder J. Vijver van de Britse maatschappij in Nederland zeker. Exacte aantallen of een schatting daarvan kan hij echter niet geven.

Gestrande reizigers

Op Heathrow zijn circa 20.000 reizigers gestrand. Die worden naar huis gestuurd of krijgen een hotelkamer aangeboden, hoewel veel hotels in de omgeving overvol zitten. In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen honderden gestrande passagiers noodgedwongen in de hal van het vliegveld. Anderen moesten de nacht buiten doorbrengen, omdat uit angst voor een overvol vliegveld de deuren werden gesloten.

Woedend

Veel gedupeerden zijn woedend over de chaotische situatie. De Londenaar Ian Thompson, die naar Los Angeles zou vliegen: "We hebben geen idee of we weg kunnen komen. Het is een complete teringzooi". Ella Green uit Zimbabwe: "Je krijgt geen informatie. Ze proberen je steeds af te schepen en dat gebeurt zelden op een aardige manier". Veel gedupeerden zeggen dat ze van plan zijn om een schadeclaim in te dienen bij BA. Dat bedrag zou in totaal tot in de vele miljoenen kunnen lopen.

Solidariteit

De chaos op het vliegveld is het gevolg van de staking van ongeveer duizend bagage-afhandelaars, vliegtuigbeladers, buschauffeurs en andere werknemers van BA. Ze hebben het werk neergelegd uit solidariteit met ontslagen personeel van Gate Gourmet. Dat cateringbedrijf, dat voor BA werkt, ontsloeg woensdag circa achthonderd mensen die wild staakten tegen een reorganisatie van de cateraar.

BA was donderdag als gevolg van de staking van haar personeel gedwongen een groot aantal vluchten te schrappen. Spoedoverleg dat donderdagavond tussen Gate Gourmet en de vakbonden werd gevoerd, mislukte. De cateraar weigerde de ontslagen werknemers weer in dienst te nemen.

Annuleringen

De staking duurt daardoor nog tot zeker vrijdagavond 19.00 uur (Nederlandse tijd). Maar ook daarna zullen passagiers nog "enkele dagen" last hebben van annuleringen, meldde de directeur van Heathrow, Mick Temple, vrijdag.

Ongeveer honderd vliegtuigen en duizend piloten en cabinemedewerkers zijn als gevolg van de actie op verkeerde plaatsen in de wereld. De directeur van BA, Rod Eddington, heeft de bonden en de leiding van Gate Gourmet opgeroepen om snel met een oplossing te komen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie