De kans dat de Amerikaanse president Donald Trump de Chinese president Xi Jinping voor 2 maart nog ontmoet, is "hoogst onwaarschijnlijk", vertellen bronnen rond de bilaterale onderhandelingen aan verschillende Amerikaanse media.

Eerder stelden de Amerikanen meerdere importtarieven te zullen verhogen van 10 naar 25 procent als er voor 2 maart geen deal bereikt zou zijn.

Naar verwachting zullen de twee presidenten elkaar kort na 2 maart alsnog ontmoeten. De Chinezen willen dat de Amerikaanse president Xi Jinping direct na de Korea-top van 27 en 28 februari ontmoet, maar de Amerikanen zijn hier niet mee akkoord gegaan.

Donderdagmiddag zei economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow dat er nog steeds een "significant verschil" is tussen beide partijen.

De woorden van Kudlow leidden tot rode cijfers op de beurzen. De Amerikaanse Dow-Jonesindex daalde donderdag omstreeks 18.30 uur met 1,3 procent. Ook de S&P 500 en Nasdaq daalden met respectievelijk 1,3 en 1,5 procent.

Handelsoorlog duurt maar voort

China en de VS zijn sinds de zomer van 2018 verwikkeld in een handelsoorlog. Inmiddels hebben de Amerikanen invoerrechten ter waarde van 219 miljard euro aan Chinese producten ingesteld.

Als tegenreactie op de handelsoorlog heeft China tot nu toe invoerrechten ingesteld op bijna 97 miljard euro aan Amerikaanse goederen.

De twee landen lasten begin december bij de G20-top in Argentinië een pauze van negentig dagen in waarin geen nieuwe invoerheffingen geïntroduceerd worden. Dat is vooralsnog niet gelukt.