Vijf jaar cel voor financieel topman WorldCom

NEW YORK - De voormalige financieel directeur van WorldCom moet vijf jaar de cel in voor zijn rol in de fraude die leidde tot de ondergang van het Amerikaanse telecomconcern. Scott Sullivan had bekend zich te hebben schuldig gemaakt aan samenzwering, fraude met effecten en het knoeien in de boekhouding.

De 43-jarige Sullivan speelde een sleutelrol in het proces tegen zijn voormalige baas, Bernard Ebbers. Die oud-bestuursvoorzitter van WorldCom werd vorige maand veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. In ruil voor zijn getuigenis rekende Sullivan op een mildere straf. Hij had maximaal 25 jaar cel kunnen krijgen.

Schokgolf

Door de boekhoudmalversaties heeft telecomconcern WorldCom jarenlang zijn winst- en omzetcijfers kunnen opkloppen, zodat de beleggers niet werden teleurgesteld. Met het boekhoudschandaal bij WorldCom was een bedrag gemoeid van 11 miljard dollar. Het veroorzaakte een schokgolf op de financiële markten en leidde tot strengere regelgeving.

Waardering

De rechter die Sullivan donderdag veroordeelde, noemde hem de architect van de fraude, die in 2002 leidde tot het faillissement van WorldCom. Ze sprak van misdaden die hun weerga niet kennen, maar stak haar waardering voor de getuigenis tegen Ebbers niet onder stoelen of banken.

Sullivan was "een uitstekende getuige", aldus rechter Barbara Jones. Aangenomen wordt dat zonder zijn getuigenis het proces heel anders zou zijn gelopen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie