Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen, een keurmerk voor tijdelijke huisvesting, en het Expertisecentrum Flexwonen.

In 2017 waren er nog zo'n 100.000 plekken te weinig. Door de groeiende economie en de verhitte woningmarkt is het tekort verder opgelopen, schetsen de twee organisaties.

Op veel plaatsen zorgen arbeidsmigranten voor overlast en zijn gemeenten huiverig om het probleem aan te pakken, zegt Wim Reedijk van Expertise Centrum Flexwonen. Donderdag houdt die organisatie een conferentie in Utrecht over hoe de problemen met de huisvesting kunnen worden aangepakt.

In Waalwijk, waar onder meer bol.com staat te springen om arbeidskrachten, heeft de gemeente haar nek uitgestoken, zegt Reedijk. "Daar is een speciale campus gebouwd voor vierhonderd arbeidsmigranten op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeiders wonen bij elkaar in appartementen. Meer gemeentes zouden dat moeten durven bouwen."

De campus, in feite een hotel, is vooral bedoeld voor nieuwkomers. "Na een half jaar wil je echt iets voor jezelf. Voor die groep zouden tijdelijke prefabwoningen een oplossing kunnen zijn." Rotterdam maakte vorig jaar bekend drieduizend tijdelijke woningen te willen neerzetten.