In het tweede kwartaal maakte het bedrijf 2,4 miljard euro winst, dat is 41 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar


Bekijk video

DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 2,2 miljard dollar, 38 procent lager dan het record in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De winst is 10 procent hoger dan het eerste kwartaal. "We zijn tevreden, maar realiseren ons dat het beter kan.", aldus topman J. van der Veer van Shell.

De daling is vooral te wijten aan de veel slechtere omstandigheden voor de raffinage en de lagere prijzen voor olie, gas, LNG. "De raffinagemarges waren in een woord: beroerd", aldus Van der Veer. Raffinaderijen zijn vanwege de lage marges vervroegd stilgelegd voor onderhoud.

De prijs van ruwe olie was in het tweede kwartaal lager dan vorig jaar. De verkoopmarges aan de pomp waren lager dan een jaar geleden, maar er was enig herstel ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet van Shell in het tweede kwartaal is met 18 procent gestegen van 41 naar 48,4 miljard euro.

De winst is ietsje lager dan de analisten gemiddeld hadden verwacht. Die hadden gerekend op 0,3 miljard dollar meer.