Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Italiaanse economie minder hard groeit dan verwacht. Dat stelt de organisatie in een nieuw rapport over de economie van Italië. De Italianen verwachten een bbp-groei van 1 procent, terwijl het IMF een groei van 0,6 procent verwacht.

Ook na 2019 lopen de verwachtingen uiteen. Volgens het IMF groeit de Italiaanse economie in 2020 en 2021 met minder dan 1 procent, Italië zelf gaat uit van een bbp-groei van 1,6 procent in 2020.

Een lagere economische groei maakt het voor de regering lastiger om afspraken met de Europese Commissie na te komen over onder meer het terugbrengen van het begrotingstekort.

Nog geen week geleden kwam naar buiten dat Italië in het slot van vorig jaar in een recessie is beland. De populistische regering die op 1 juni in Italië aantrad, voert een expansief begrotingsbeleid.

De Italianen maken in hun vernieuwde begroting onder meer extra geld vrij voor een basisinkomen voor de armste Italianen, terwijl ook de pensioenleeftijd omlaag wordt gebracht. Volgens het IMF is dit niet de juiste manier om de economie te laten groeien.