Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 20.000 euro geëist tegen een bedrijf uit Nunspeet omdat het twee keer gesanctioneerde goederen heeft geëxporteerd naar Iran.

Het gaat om afsluitringen die bestand zijn tegen bepaalde chemicaliën en gebruikt kunnen worden in de nucleaire industrie. Tegen de directeur eiste het OM voor de rechtbank in Amsterdam een taakstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tijdens twee verschepingen in 2016 stuurde het bedrijf Precision Equipment in totaal dertien ringen. Volgens het OM wist de directeur dat er een vergunning nodig was voor de uitvoer. Bij de eerste zending had hij de vergunning wel aangevraagd, maar toen werd deze geweigerd omdat onvoldoende kon worden gewaarborgd dat de ringen niet voor nucleaire doeleinden zouden worden gebruikt.

De officier van justitie verwijt het de verdachte en het bedrijf dat de zendingen indruisten tegen internationale sancties tegen Teheran. "Er komt geen druk op Iran als bedrijven toch handel blijven drijven."

De uitspraak is op 20 februari.