ING heeft in 2018 minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat werd onder meer omlaaggetrokken door de megaboete die de bank kreeg in verband met het niet voldoen aan antiwitwaswetgeving.

Het financiële concern meldt verder bij de publicatie van de jaarcijfers dat er een noodzaak is tot verdere kostendiscipline vanwege een verwachte teruglopende groei bij kredietverstrekking aan bedrijven.

Onder de streep bleef 4,7 miljard euro over, tegen een nettowinst van 4,9 miljard euro in het voorgaande jaar. Het zogeheten onderliggende resultaat voor belastingen, de winst zonder het effect van de schikking, groeide evenwel met 4,5 procent naar 7,5 miljard euro.

In het vierde kwartaal van het jaar dikte de nettowinst overigens weer met ruim een kwart aan tot bijna 1,3 miljard euro.

Tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen

ING erkende in september tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen. De zaak werd voor 675 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalde ING de overheid 100 miljoen euro terug.

De kwestie leidde tot veel politieke ophef en maakte ook de positie van financieel topman Koos Timmermans onhoudbaar.

Wat betreft boetes en schikkingen heeft de bank de witwasaffaire afgerond, zegt topman Ralph Hamers. Maar hij benadrukt dat het verbeterproces bij de bank zelf nog doorgaat. De verdere kostendiscipline bij ING betekent volgens Hamers overigens niet dat er weer een nieuwe banenreductie aankomt.

Eerder ophef bij salarisverhoging topman

Eerder in 2018 leidde de mislukte poging tot een salarisverhoging voor Hamers eveneens tot veel reuring. Ondanks dit alles kreeg ING er weer veel nieuwe klanten bij. Het wereldwijde klantenbestand groeide met 1 miljoen naar 38,4 miljoen. De bank slaagde erin hogere inkomsten uit commissies te halen, terwijl de risicokosten daalden. De kwartaalbuffer bleef sterk met een score van 14,5 procent.

Net als andere banken merkt ING de laatste tijd wel dat er onrust is op de financiële markten. De bank ziet verder dat er momenteel bij bedrijven sprake is van een afwachtende stemming vanwege de onzekerheden rond de handelsoorlog en de Brexit.

Hamers denkt bijvoorbeeld dat de economische groei in Nederland daarom wat zal afzwakken. Maar dit staat verdere groei van ING volgens hem niet in de weg.