De bedrijven achter grote kledingfabrieken in Bangladesh hebben duizenden fabriekswerkers ontslagen. Dat deden ze volgens vakbondsleiders naar aanleiding van de protesten van enkele weken geleden, waarbij het personeel in actie kwam om een hoger loon af te dwingen. De fabrieken maken kleding voor merken als H&M, Zara en Mango.

De protesten in januari leidden tot confrontaties met de politie en bewogen de overheid er uiteindelijk toe om de fabrikanten tot loonsverhogingen te dwingen.

"Werkers die leuzen riepen of fabrieken verlieten om de protesten voor loonsverhogingen bij te wonen, en de arbeiders die op enige wijze verbonden zijn aan bonden, verliezen nu hun baan", zegt Kazi Ruhul Amin, hoofd van het Bangladesh Garment Workers' Trade Union Center.

Het hoofd van de associatie voor fabrieksbelangen stelt juist dat het alleen gaat om actievoerders die zich schuldig maakten aan vandalisme "en andere destructieve zaken". Veel actievoerders die op de ontslaglijst staan, herkennen zich hier niet in.

'Meer dan 7.500 ontslagen in de afgelopen weken'

Volgens Babul Akhter, hoofd van de Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation zijn er in ieder geval ruim 7.500 werkers ontslagen bij 27 fabrieken.

De ontslagen vallen in fabrieken die in handen zijn van Crony Group, East West Industrial Park Ltd en Metro Knitting & Dyeing Mills Ltd. Deze bedrijven produceren kleding voor uiteenlopende merken, van goedkopere ketens als H&M tot duurdere merken als Guess.

80 procent van de export van Bangladesh is afkomstig van de kledingindustrie, die jaarlijks 30 miljard dollar (zo'n 26 miljard euro) opbrengt.