Apple betaalt na een deal met de belastingdienst naar verluidt zo'n 500 miljoen euro aan achterstallige belastingen aan de Franse fiscus. Dat melden Franse media dinsdag, nadat de elektronicamaker bevestigde een akkoord te hebben gesloten.

Het gaat om belastingen over verkopen die in de afgelopen tien jaar zijn geboekt. De gesprekken gingen over de relatief kleine omzet die Apple boekt in Frankrijk, terwijl de verkopen in werkelijkheid hoger zijn.

Apple boekt het grootste deel van de omzet die in Europa wordt behaald namelijk in Ierland. Daar profiteert Apple van een relatief lage vennootschapsbelasting.

De Franse tak van Apple verklaart in een persbericht de belangrijke rol van belastingen in de samenleving te kennen. "En we betalen al onze belastingen in alle landen waarin we opereren in volledige overeenstemming met wetten en regelgeving op het lokale niveau."

Apple betaalde vorig jaar 13 miljard euro terug aan Ierland

In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat Apple zo'n 13 miljard euro moest terugbetalen aan Ierland vanwege de belastingconstructie die het concern gebruikte. Uiteindelijk duurde het tot 2018 voordat het concern met het geld over de brug kwam.

Eerder bereikte multinational Amazon eveneens een akkoord met de Franse fiscus, over 202 miljoen euro aan achterstallige belastingen over de periode 2006 tot 2010.