Tata Steel Nederland zou de deuren kunnen sluiten als er een CO2-taks komt, heeft directievoorzitter Theo Henrar laten weten aan BNR Nieuwsradio.

Volgens Henrar worden de kosten van de voormalige Hoogovens in IJmuiden dan zo hoog, dat dit niet meer gecompenseerd kan worden door energiebesparing.

Henrar reageerde op het wetsvoorstel van GroenLinks-voorman Jesse Klaver voor een nationale heffing op de uitstoot van CO2. Eerder zei voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW ook al dat Klaver daarmee "levensgevaarlijk bezig" is.

De directievoorzitter baseert zich op berekeningen van een milieuonderzoeksbureau. "Als we inderdaad de 'Klavertaks' zouden doorrekenen, dan zouden we 600 miljoen à 2 miljard euro aan belasting moeten betalen. Dat is meer dan ons verdienvermogen, dan zijn we technisch failliet."

Hij wil zich hevig tegen het voorstel verzetten en benadrukt dat zijn bedrijf in 2050 CO2-neutraal kan zijn als het de kans krijgt te innoveren.

Henrar zou het heel vreemd vinden als Tata Steel Nederland zou moeten sluiten: "Daar wordt het klimaat niet beter van, want de productie zal elders plaatsvinden door andere staalbedrijven die vervuilender zijn."