Consumenten in Peking kunnen sinds kort aanspraak maken op een subsidie van omgerekend 105 euro wanneer ze elektrische apparaten kopen. Hiermee probeert de Chinese overheid de vraag vanuit consumenten aan te jagen, meldt tv-zender CNBC maandag.

Het programma zal drie jaar duren en omvat ongeveer vijftien categorieën aan apparaten. De apparatuur moet wel energiezuinig zijn. Andere details werden niet bekendgemaakt en het is ook niet duidelijk of het initiatief in andere steden wordt uitgerold.

Persbureau Reuters sprak een consument die afgelopen donderdag van de verkoper te horen kreeg dat ze beter op vrijdag terug kon komen, zodat ze ook gebruik kon maken van de financiële steun.

Alle maatregelen zijn onderdeel van een breder plan om de afkoelende Chinese economie te stimuleren. In 2018 groeide de Chinese economie met 6,6 procent, het laagste niveau in 28 jaar. Dit jaar valt dat cijfer, nog steeds relatief hoog vergeleken met de rest van de wereld, waarschijnlijk lager uit.

Omzetgroei Chinese winkels naar laagste niveau in vijftien jaar

Vorige week onthulde een ontwikkelingscommissie een reeks maatregelen om de consumptie van onder meer milieuvriendelijke producten en auto's te stimuleren. Vooral de Chinese automarkt, de grootste ter wereld, is de laatste maanden ingezakt. De omzetgroei van Chinese winkels daalde naar het laagste niveau in de afgelopen vijftien jaar.

Al langer probeert de regering de kredietgroei in het land aan te wakkeren door bijvoorbeeld de voorwaarden voor leningen te versoepelen.

Sommige analisten vragen zich echter af of dit bekende recept om de economische groei aan te jagen nog wel werkt. Zo daalde de inkoopmanagersindex, een maatstaf voor industriële activiteit, in de afgelopen maand alsnog naar het laagste punt sinds 2016.