De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau heeft zondag gezegd dat de Europese concurrentieregels 'absurd' zijn en snel moeten worden herzien. Ze deed haar uitspraken in het kader van de beoogde fusie van de Duitse treinbouwer Siemens en de Franse branchegenoot Alstom.

Bronnen rond de Europese Commissie stelden eerder deze week dat de Commissie van plan is de fusie te blokkeren. Zowel de Franse als de Duitse regering liet eerder weten een voorstander van de fusie te zijn.

Volgens de Franse minister Loiseau is het logisch dat de Europese Commissie zich aan de geldende regels houdt bij de toetsing van fusies, maar stelt tegelijkertijd dat diezelfde regels niet meer van deze tijd zijn. "Deze regels stammen uit de twintigste eeuw, maar het is ondertussen 2019", aldus Loiseau.

De Franse minister zegt dat ze de Europese Commissie zal proberen te blijven overtuigen van het belang van de fusie tussen de treinonderdelen van Alstom en Siemens. Volgens Loiseau is het belangrijk dat de bedrijven samen een blok vormen in de strijd tegen grote internationale concurrenten uit bijvoorbeeld China.

De EU heeft zich eerder al kritisch over de fusie uitgelaten. De reden hiervoor is dat een combinatie van Alstom en Siemens een te grote speler op de Europese markt zou kunnen worden.