De huidige economische vooruitzichten voor Italië zijn te rooskleurig, stelt het hoofd van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco zaterdag op een jaarlijkse conferentie.

"De vooruitzichten voor de Italiaanse economie zijn momenteel minder gunstig dan ze een jaar geleden waren", vertelde Visco op de conferentie voor beheerders van financiële markten.

De voorspelde groei zal volgens het hoofd van de centrale bank onder druk komen te staan. "Dat zal gebeuren door externe factoren, maar met name door de zwaktes van Italië zelf", aldus Visco. De Italiaanse centrale bank verwacht dit jaar een groei van 0,6 procent en voor 2020 en 2021 een groei van 1 procent.

Donderdag kondigde het Italiaanse statistiekbureau Istat aan dat de economie voor het tweede kwartaal op rij was gekrompen en dus officieel in recessie is. De economie kromp in het vierde kwartaal van 2018 met 0,3 procent.

Premier Giuseppe Conte zei na de bekendmaking van de cijfers dat hij verwacht dat de economie zich in de tweede helft van 2019 gaat herstellen, maar dat lijkt het hoofd van de centrale bank nu te betwijfelen.

Italië riskeert nieuwe problemen met Europese Commissie

Mocht Italië de economische verwachtingen niet halen, dan zorgt dat mogelijk voor nieuwe problemen met de Europese Commissie. In januari sloten de twee partijen een akkoord over de nieuwe begroting.

Als de groei van de Italiaanse economie tegenvalt, zal de Europese Commissie mogelijk extra begrotingsmaatregelen eisen.