Harsco, een bedrijf op het terrein van de hoogovens in IJmuiden, blijft ondanks een dwangsom van 25.000 euro die al is opgelegd doorgaan met het uitvoeren van stofexplosies, zo schrijft de Volkskrant.

Vorige week verhoogde de provincie Noord-Holland de hoogte van de dwangsom nog wegens het overtreden van de regels, schrijft de krant.

Dorpen om IJmuiden heen worden regelmatig onder een laagje stof bedekt. Dat mag niet volgens de vergunning; het stof dat vrijkomt door de verwerking van restproducten mag niet verder dan 2 meter komen.

Inmiddels zijn er 28 incidenten geregistreerd. "Wanneer het maximumaantal van dertig is bereikt, zullen wij een besluit nemen over de vervolgmaatregelen", meldt de provincie. Ook is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het overtreden van de vergunningvoorschriften.

Volgens Tata Steel is het niet zo dat het bedrijf de regels niet wil volgen. "Het is heel lastig om te voldoen aan de strakke vergunning, waarbij stof de grens van 2 meter niet mag overschrijden", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. "Het bedrijf heeft tijd nodig, maar dat krijgt het niet."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!