De Canadese investeringsmaatschappij Brookfield overweegt een overname van telecombedrijf KPN, meldt persbureau Bloomberg donderdag op basis van anonieme bronnen.

Brookfield zou al gesprekken met Nederlandse pensioenfondsen hebben gevoerd over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt. De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd.

Een woordvoerder van KPN zegt niks te kunnen vertellen. "We gaan niet in op geruchten in de markt."

De marktwaarde van de grootste telecomaanbieder van Nederland bedraagt ongeveer 11,5 miljard euro. Het aandeel KPN schoot na de geruchten 5,5 procent omhoog op de beurs in Amsterdam. Omstreeks 14.10 uur was een aandeel van KPN 2,67 euro waard.

Eerdere overnamepoging door telecomtycoon strandde

Een eerdere overnamepoging van KPN door het Mexicaanse América Móvil, een bedrijf van multimiljardair Carlos Slim, ter waarde van 7,2 miljard euro strandde in 2013. KPN wist de overnamepoging van zich af te slaan door de beschermwal tegen vijandige overnames.

Het concern heeft namelijk een speciale stichting die als verantwoordelijkheid heeft de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit van KPN te beschermen. Deze stichting kan besluiten speciale aandelen met stemrecht te verwerven om een overname tegen te houden.

Slim had op een gegeven moment zo'n 30 procent van de aandelen, maar medio september vorig jaar was dat aandeel verkleind naar 16,08 procent.

Omzet KPN daalde in vierde kwartaal

Woensdag maakte KPN zijn kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 1,4 miljard euro, een daling van 1,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. De aangepaste winst steeg van 56 miljoen euro naar 62 miljoen euro.

KPN kampt al langer met moeilijke marktomstandigheden. Over eventuele ingrepen in het personeelsbestand, waarover geruchten de ronde deden, wilde het telecombedrijf uit Rotterdam niets kwijt.

Eerder werd al bekend dat KPN af wilde van merknamen als XS4ALL, Telfort en Yes Telecom. De aankondiging dat XS4ALL verdwijnt leidde tot veel protesten bij XS4ALL-abonnees.