Import Chinese broeken bereikt limiet

BRUSSEL - De import van Chinese broeken in de Europese Unie is momenteel zo massaal, dat maandag al de limiet voor heel 2005 is bereikt. Europees Commissaris Mandelson (Handel) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Eind juli was al de limiet voor truien overschreden. Gevolg is dat in de Chinese havens inmiddels vele kledingcontainers zijn geblokkeerd, hoewel die besteld en betaald zijn door winkels in de EU.

"Ladingen die voor 11 juli zijn verscheept, worden nog toegelaten in Europa", aldus Mandelson. Europese ambtenaren werken deze maand aan een oplossing. Wellicht wordt de import gecompenseerd met de afgesproken hoeveelheden voor andere jaren of andere producten.

Definitieve besluiten worden niet genomen voor begin september. Dat gebeurt alleen in overeenstemming met de Chinezen, meldde Mandelson. "We hopen echter dat we in de tussentijd een akkoord kunnen bereiken over wat flexibiliteit voor de truien."

Textiel

De Europese Unie laat sinds 1 januari meer Chinese textiel toe. De toevloed was in de eerste maanden echter zo enorm, dat Brussel bezorgd werd. De fabrikanten in de Europese Unie zouden te zeer lijden onder de Chinese concurrentie. Eurocommissaris Mandelson sloot daarop 10 juni in Shanghai een akkoord met de Chinese overheid over beperking.

In het akkoord zijn maximumhoeveelheden (quota) afgesproken voor tien soorten textiel en kleding. Voor twee van de tien soorten is nu het maximum bereikt.

Tip de redactie