Unilever heeft vorig jaar een winst van maar liefst 9,8 miljard euro geboekt, een stijging van 51,2 procent vergeleken met 2017. Toen hield het concern onderaan de streep 6,5 miljard euro over.

De omzet daalde met 5,1 procent naar afgerond 51 miljard euro, meldt het concern bij de presentatie van de jaarcijfers.

Topman Alan Jope zei dat de marktomstandigheden voor dit jaar "uitdagend" zijn. Dat komt onder meer door het afnemende consumentenvertrouwen in opkomende markten, vooral in Latijns-Amerika.

Grote markten als Brazilië en Argentinië zijn door recessies getroffen. In China groeide Unilever nog hard, met name in provinciesteden. In de ontwikkelde markten in het Westen werden vooral veel ijsjes verkocht, al stond de prijs daarvan in Noord-Amerika dan weer onder druk door veel concurrentie.

De omzetgroei kwam afgelopen jaar uit op 2,9 procent, aanzienlijk minder dan de 3,5 procent van een jaar eerder en minder dan kenners hadden voorzien. Als de halverwege vorig jaar verkochte spreadsdivisie niet meer wordt meegerekend, was de onderliggende omzetgroei 3,1 procent.

Verhuizing naar Rotterdam

Over de vorig jaar geschrapte verhuizing naar Rotterdam kon het concern inhoudelijk niks zeggen. Op het laatste moment moest Unilever toen afzien van een verhuizing van de hoofdvestiging naar Rotterdam door weerstand van Britse aandeelhouders.

Maar de wens om de duale bestuursstructuur te vereenvoudigen is er nog steeds, maar het is onduidelijk op welk moment hier een besluit over wordt genomen.

"De Unilever Board heeft op 4 oktober 2018 besloten haar voorstel tot het vereenvoudiging van Unilevers tweeledige structuur in te trekken", zegt het concern in een geschreven reactie.

"De Board zal het voorstel opnieuw bekijken in het licht van de feedback die we van aandeelhouders hebben ontvangen. Aangezien dit een complex onderwerp is willen we de nodige tijd nemen om eventuele volgende stappen te overwegen."