Samsung heeft zijn winst in het vierde kwartaal van 2018 zien dalen door minder vraag naar chips. In de laatste drie maanden van het jaar boekte het bedrijf een winst van 8,46 biljoen Zuid-Koreaanse won (ongeveer 6,5 miljard euro).

Dat is 31 procent minder dan dezelfde periode in 2017, blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf donderdag openbaar maakte. Toen boekte Samsung een kwartaalwinst van 12,26 biljoen won.

De kwartaalomzet van het Zuid-Koreaanse conglomeraat daalde met ruim 10 procent. In het laatste kwartaal van 2018 boekte het bedrijf nog een omzet van 59,27 biljoen won, een jaar eerder was dat nog bijna 66 biljoen won.

Het is voor het eerst in meer dan twee jaar tijd dat Samsung zijn winst ziet dalen. Destijds had het concern te lijden onder de mislukking van de brandgevaarlijke Galaxy Note 7.

Die toestellen werden uiteindelijk allemaal teruggeroepen, nadat bij meerdere incidenten mensen gewond waren geraakt. In de periode erna werd echter een reeks van recordwinsten behaald, juist ondersteund door de vraag naar geheugenchips.

Over heel 2018 steeg de omzet met ruim 1,7 procent naar 243,77 biljoen won. De winst groeide van 42,19 naar 44,34 biljoen won; een stijging van ruim 5 procent.

Rivalen Huawei en Xiaomi beïnvloeden succes

Samsung gaat dit jaar zijn kapitaaluitgaven verminderen, om zich te kunnen richten op het verbeteren van de winstgevendheid van onder meer de belangrijke chiptak. Samsung denkt dat de prijzen van chips een verdere daling zullen laten zien, onder meer vanwege internationale handelsspanningen.

Behalve van de afnemende vraag naar geheugenchips had Samsung ook last van dalende smartphoneverkopen en slechtere prestaties van de schermenafdeling.

De mobieletelefonietak van Samsung heeft, net als die van rivaal Apple, al tijden last van concurrentie van partijen als Huawei en Xiaomi. Die breiden hun activiteiten in China en andere opkomende markten in sneltreinvaart uit.

Samsung heeft nog wel als voordeel dat het ook onderdelen als geheugenchips en telefoonschermen levert aan concurrenten. Ook verwacht de onderneming veel van de Galaxy S10, die komende maand in San Francisco wordt gepresenteerd.