GKN Fokker heeft nieuwe opdrachten gekregen voor de productie van onderdelen voor de F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), maakte de Nederlandse toeleverancier aan de defensie- en luchtvaartindustrie woensdag bekend.

Het nieuws werd wereldkundig gemaakt bij de overdracht van het eerste operationele exemplaar van het gevechtsvliegtuig voor Nederland aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

GKN Fokker gaat in zijn fabriek in Woensdrecht elektrische bekabeling maken voor de F-35, die bij de Nederlandse luchtmacht de F-16 gaat vervangen. Ook levert het bedrijf composieten voor de bekleding van de straalmotoren van het toestel.

Hoeveel omzet de contracten precies opleveren, is niet bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van Keijzer loopt het bedrag tot in de honderden miljoenen euro's.

Volgens topman van GKN Fokkfer, Hans Büthker, onderstrepen de nieuwe contracten het belang van de bijdrage van de Nederlandse industrie aan de ontwikkeling van de F-35. Het bedrijf is al sinds 2002 betrokken bij de F-35.

De Nederlandse onderneming levert onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen.

Ministerie spreekt van 'miljardenimpuls'

De staatssecretaris noemt de overdracht van het eerste toestel "een mijlpaal" voor Defensie. Tegelijkertijd vormen contracten zoals die van GKN Fokker met fabrikant Lockheed Martin en motorenbouwer Pratt & Whitney "een miljardenimpuls" voor het bedrijfsleven.

Ook in de komende jaren moeten de overeenkomsten het bedrijfsleven miljarden opleveren, zo stelt het ministerie. Ook zouden er honderden banen ontstaan door de productie van de gevechtsvliegtuigen.