Zo'n 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen zijn vorig jaar in Nederland geïnstalleerd. Het totale opgestelde vermogen steeg van 2,9 gigawatt naar 4,2 gigawatt, meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research woensdag.

In 2017 werden er 3,1 miljoen zonnepanelen geplaatst met een opgeteld vermogen van 853 megawatt. In dat jaar kwam bijna 2 procent van het totale stroomverbruik uit zonnepanelen.

In 2018 werden vooral bij bedrijven steeds meer zonnepanelen geplaatst. Het geïnstalleerde vermogen op huizen groeide met 20 procent.

Volgens Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, is de aanzienlijke groei van zonne-energie in Nederland te danken aan de flinke kostendaling van de technologie. Ook werd een groter deel van de beschikbare subsidie voor duurzame energie toegekend aan zonne-energieprojecten.

Over 2 gigawatt

Hij verwacht dat de flinke groei van zonne-energie de komende jaren zal doorzetten. "Ik denk dat we dit jaar over de 2 gigawatt gaan komen", zegt Heynen.

"Die groei zal door blijven zetten. Enerzijds moeten er een miljoen huizen bijgebouwd worden. Anderzijds hebben de woningcorporaties een verduurzamingstaak. Die 2 gigawatt zal geen probleem worden."

Dinsdag kwam naar buiten dat de stimuleringsregeling voor zonnepanelen voor kleine verbruikers, de zogeheten salderingsregeling, een jaar langer van kracht blijft. Het kabinet wil de salderingsregeling versoberen, maar het blijkt lastig te zijn om een nieuwe regeling te bedenken. Een eerder bedacht systeem is niet uitvoerbaar.

Vermogen zonne-energie