Het Duitse ministerie van Financiën heeft de economische groeiverwachting voor 2019 bijgesteld van 1,8 procent naar 1 procent, zo heeft minister Peter Altmaier van Financiën woensdag bekendgemaakt.

Met de bijgestelde verwachting daalt de economische groei voor het tweede jaar op rij. In 2018 groeide de Duitse economie met 1,5 procent, een jaar eerder was dat nog met 2,2 procent.

"De toenemende tegenwind komt voornamelijk door externe factoren", stelt Altmaier. Hij schrijft dat de economische groei voornamelijk door de Brexit, internationale handelsconflicten en het internationale belastingsmilieu naar beneden wordt bijgesteld.

Eerder in januari verlaagde het internationaal monetair fonds (IMF) al de economische groeiverwachting van Duitsland. Het IMF gaat uit van een groei van 1,3 procent. Eerder verwachtte het IMF een economische groei van 1,9 procent.

Het IMF wees concreet naar de Duitse auto-industrie, die hinder ondervindt van de wereldwijde handelsperikelen. Ook verwacht het IMF een zwakkere consumptie. De denktank in Washington stelde de wereldwijde economische groei ook naar beneden bij.