KPN rekent op kleinere winstdaling

AMSTERDAM - KPN is positiever gestemd over de resultaten over 2005. Het telecombedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar minder daalt dan eerder voorzien. Dat heeft KPN dinsdag bekendgemaakt bij de publicatie van kwartaalcijfers.

KPN gaat er nu vanuit dat het ebitda-resultaat met circa 5 procent daalt, zo blijkt uit de toelichting. Eerder rekende KPN op een daling van tussen de 7 procent en 9 procent.

KPN realiseerde in het tweede kwartaal een nettowinst van 239 miljoen euro tegen een nettowinst van 398 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg wel ten opzichte van een jaar geleden, van 2,91 miljard euro naar 2,95 miljard euro.

Daling

De omzetgroei met 1,4 procent was een verrassing voor analisten. Die hadden in doorsnee gerekend op een daling van de omzet met 1 procent. Ook het bedrijfsresultaat was beter dan zowel analisten als ook KPN zelf hadden verwacht. Het daalde met 3,6 procent naar 1,16 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een daling van circa 9 procent tot 1,1 miljard euro.

Scheepbouwer

In een toelichting stelde topman Ad Scheepbouwer dat KPN op koers ligt "met het aanboren van nieuwe omzetmogelijkheden". Hij ziet het tweede halfjaar "dan ook met toenemend vertrouwen tegemoet".

In Nederland steeg het totale klantenbestand naar 6,3 miljoen. Dat zijn er 23.000 meer dan het eerste kwartaal. Ook groeide het aantal abonnees voor snel internet via ADSL en KPN TV verder. In België groeide het aantal klanten van de succesvolledochter BASE met 87.000 naar 1,85 miljoen. Dochter E-Plus won in Duitsland 146.000 nieuwe klanten. Hiermee komt het totaal aantal klanten in Duitsland uit op 9,8 miljoen, waarmee het martkaandeel stabiel bleef.

De complete divisie voor mobiele telefonie zag de omzet met 9,7 procent stijgen. De winststijging in België, waar BASE uit de rode cijfers kwam, kon de winstdalingen in Duitsland en Nederland echter niet compenseren. Bij de divisie voor vaste telefonie nam zowel omzet als bedrijfsresultaat af.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie