MANILLA - De groei van de economie in Oost-Azië zal dit jaar lager uitvallen. Dat komt doordat belangrijke industrielanden tekenen vertonen van zwakkere groei en doordat er minder vraag is naar technologieproducten. Die voorspelling komt van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

In een rapport dat dinsdag naar buiten kwam, meldde de ADB dat de economische groei in het oosten van Azië dit jaar gemiddeld 6,8 procent zal bedragen. Vorig jaar was dat 7,6 procent. De cijfers hebben betrekking op de tien lidstaten van Asean, groep van zuidoost-Aziatische landen, plus China en Zuid-Korea.

Onder de landen die het in 2005 aanzienlijk minder zullen doen, is Singapore, dat niet verder komt dan 3,7 procent dit jaar tegen 8,4 vorig jaar. China zal 8,9 procent groeien (vorig jaar 9,5 procent). Ook de steeds duurder worden olie is niet bevorderlijk voor de groei, aldus de bank.

De bank noemt het positief dat landen in de regio de stap naar een flexibel wisselkoersbeleid hebben gezet. China besloot vorige maand na aandringen van de Verenigde Staten de koppeling tussen zijn munteenheid en de Amerikaanse dollar voorzichtig los te laten. Maleisië heeft soortgelijke stappen gezet.