Rusland en China hebben sterke kritiek op de sancties die de Verenigde Staten maandag tegen Venezuela hebben ingesteld.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov vindt dat de sancties het vertrouwen in het internationale financiële systeem ondermijnen. "Rusland doet alles om de wettige regering van president Maduro te steunen", zei Lavrov volgens het Russische persbureau Interfax.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov noemde de sancties bovendien "illegaal". Moskou onderzoekt de gevolgen van de sancties voor Rusland en is van plan alle legale mogelijkheden die er zijn in gang te zetten om de belangen van het land te beschermen.

Volgens woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wijst de geschiedenis uit dat buitenlandse inmenging situaties alleen maar meer ingewikkeld maakt, schrijft Reuters. De Verenigde Staten moeten volgens Shuang de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van de sancties.

De Verenigde Staten lieten maandag weten sancties tegen het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA en de centrale bank van Venezuela te gaan hanteren. Daarmee wil de VS de druk op de omstreden president Nicolás Maduro opvoeren.

De in Houston gevestigde dochteronderneming van PDVSA, Citgo Petroleum, zal wel actief blijven, maar er zal geen geld naar het regime van Maduro gaan. De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin verwacht een "bescheiden impact" van de maatregelen op Amerikaanse raffinaderijen.