De Verenigde Staten hebben met sancties tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA en de centrale bank van Venezuela de druk op het omstreden regime van president Nicolás Maduro vergroot.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin zegt dat Citgo Petroleum, een in Houston gevestigde dochter van PDVSA, zal kunnen blijven opereren, maar dat er geen geld naar het regime van Maduro mag gaan.

In plaats daarvan zullen de opbrengsten worden bewaard op geblokkeerde Amerikaanse rekeningen.

De minister voegde eraan toe dat hij op de "korte termijn" een "bescheiden" impact op Amerikaanse raffinaderijen verwacht. Hij merkte op dat de sancties geen invloed hebben op reeds gekochte olie die nog moet worden geleverd.

"Wij blijven de corruptie van Maduro en zijn trawanten ontmaskeren en de actie van vandaag zorgt ervoor dat ze niet langer de bezittingen van de Venezolaanse bevolking kunnen plunderen", zei de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton tijdens een briefing tegen verslaggevers op het Witte Huis.

Venezuela overweegt gerechtelijke stappen

Volgens Maduro mag het wettelijk gezien niet wat de Verenigde Staten doen. "De VS heeft vandaag besloten het pad te volgen om Citgo van Venezuela te stelen", zei Maduro maandag tijdens een televisieuitzending. "PDVSA zal gerechtelijke, politieke en commerciële stappen ondernemen om Venezuela's belangen te verdedigen tegenover de Verenigde Staten."

Oliebedrijf PDVSA wil dat klanten die met olietankers ruwe olie komen ophalen bestemd voor de VS eerst betalen voordat ze vertrekken, meldt persbureau Reuters volgens drie bronnen. "Ze laten geen tankers die bestemd zijn voor Valero, Citgo en Chevron uit de havens van Venezuela vertrekken als ze niet vooraf hebben betaald", zei een van de bronnen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, had bepaald dat er geen geld naar het Maduro-regime mag vloeien. De betalingen aan PDVSA zullen in plaats daarvan worden bewaard op geblokkeerde Amerikaanse rekeningen.

VS erkent Guaidó als interim-president

De pas verkozen parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaidó, benoemde zichzelf woensdag tot interim-president van het land. De Verenigde Staten maakten als eerste land bekend Guaidó te erkennen als de legitieme leider van Venezuela.

Maduro stelde vervolgens dat Guaidó een coup probeerde te plegen met hulp van de Amerikanen. Ook maakte hij bekend dat Amerikaanse diplomaten op korte termijn het land moeten verlaten. Een paar dagen later zei hij de Venezolaanse ambassade en consulaten in de Verenigde Staten te zullen sluiten.