'Bedrijfsleven getroffen door invoerverbod China'

AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven leidt een financiële strop door het terugdraaien van de onlangs ingestelde vrije handel met China. Dat heeft de verladersorganisatie EVO maandag laten weten.

Het invoerverbod dat de Europese Commissie heeft ingesteld op Chinees textiel zorgt ervoor dat 34 miljoen reeds bestelde truien en shirts niet mogen worden ingevoerd in de Europese Unie.

EVO heeft staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) verzocht om bij de EU aan te dringen op een snelle oplossing om grote economische schade voor Nederlandse bedrijven te voorkomen.

Invoervergunning

De geschatte winkelwaarde van de textiel dat blijft liggen, bedraagt volgens EVO 510 miljoen euro. In Nederland wachten ondernemers op een invoervergunning voor ongeveer twee miljoen stuks textiel.

Nederlandse winkeliers gaan er vanuit dat zij rond het eind van de zomer beleverd worden. Het is echter maar zeer de vraag of de bestelde kleding Nederland binnen mag. Het bedrijfsleven heeft de meeste contracten voor levering in de tweede helft van 2005 al begin dit jaar afgesloten.

Maximum overschreden

Eind vorige maand werd bekend dat truien uit China die per schip onderweg waren naar Europa, voorlopig niet verkocht mogen worden. China heeft sinds 12 juli het jaarlijkse maximum overschreden voor deze categorie textiel, maar sindsdien nog een aantal scheepsladingen verstuurd.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie