Griekenland wil binnenkort een nieuwe vijfjarige staatsobligatie uitgeven, vertelt een anonieme regeringsfunctionaris. Het zou de eerste poging zijn van de Griekse overheid om financiële markten aan te boren sinds het internationale reddingsplan halverwege 2018 afliep. Ook kondigt de premier een verhoging van het minimumloon aan.

Volgens de functionaris zal de overheidsobligatie binnenkort worden uitgegeven, maar hij of zij wist geen exacte datum te noemen. Ook de hoogte van het bedrag is niet bekend.

Vorig jaar augustus liepen na acht jaar de internationale noodmaatregelen af die Griekenland moesten redden van ineenstorting door zware economische problemen. Sinds de zomer staat het land daarmee opnieuw op eigen benen, en kan het weer op eigen kracht geld lenen op de kapitaalmarkt. Ook heeft Griekenland weer de controle over het eigen financiële huishouden.

Minimumloon voor het eerst in bijna tien jaar omhoog

Verder kondigde Griekse premier Alexis Tsipras maandag aan dat het minimumloon in het land mogelijk al in februari met 11 procent omhooggaat. Ongeveer 600.000 werknemers zullen met de verhoging te maken krijgen.

Het is de eerste keer in bijna tien jaar dat het minimumloon omhoog wordt bijgesteld. De premier noemt het dan ook een "historische stap". Het standaard minimummaandloon werd in 2012 met 22 procent verlaagd naar 586 euro.

Werknemers jonger dan 25 jaar moesten nog meer inleveren. Tsipras stelt nu ook voor om dat jeugdminimumloon af te schaffen. "Uit jullie reactie maak ik op dat jullie mijn voorstel goedkeuren", zei de premier na het applaus van de ministers die bij de aankondigingen aanwezig waren. Het parlement moet nu nog officieel instemmen met de voorstellen.

De vakbonden zijn niet enthousiast over de loonsverhoging. Werknemers zouden er niet voldoende mee worden gecompenseerd voor de moeilijke crisisjaren. Ook werkgevers waren niet te spreken, en zeggen dat de loonaanpassing gepaard moet gaan met belastingverlagingen en lagere bijdragen voor sociale verzekeringen.