Meer ouderen zonder werk willen weer aan de slag

VOORBURG - Ouderen die gestopt zijn met werken, proberen vaker weer aan de slag te komen. Vorig jaar wilde een kwart van de 50-plussers die waren uitgestroomd, een nieuwe baan. In 2000 ging het nog om 12 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2004 stopten circa 124.000 werknemers van 50 jaar en ouder met werken. Ruim de helft van hen deed dat definitief, bijvoorbeeld via een vut- of (pre)pensioenregeling. Een kwart zocht onder meer wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid niet naar nieuw werk.

Het groeiende aandeel ouderen dat weer aan de slag wil, hangt volgens CBS-onderzoeker M. Vergeer vooral samen met de stijging van de werkloosheid. Het aantal werklozen in de leeftijd van 50 tot 65 jaar verdubbelde namelijk in de periode 2000 tot en met 2004.

De gemiddelde leeftijd van de ouderen die vorig jaar stopten met werken, was van mannen 60 jaar en van vrouwen 58 jaar. Hoe jonger mensen uitstroomden, hoe vaker ze weer een nieuwe baan wilden. Bij de 50- tot 54-jarigen ging het om bijna de helft, terwijl dat nog maar voor een op de twintig 60-plussers gold. De gemiddelde leeftijd bij pensionering was vorig jaar 62 jaar.

Tip de redactie