AMSTERDAM - Unilever heeft woensdag de effectenbeurs in Amsterdam een steuntje in de rug gegeven met meevallende halfjaarcijfers. "Het is allemaal reuze meegevallen en de verwachtingen zijn positief bijgesteld. Dat soort nieuws van een belangrijk fonds maakt de beleggers in deze onzekere tijden erg blij", typeerde een analist de stemming.


Bekijk video

De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde aan het einde van de woensdagochtend een winst van 9,02 punten. Dat is een stijging van 2,5 procent naar 364,94 punten. De winnaar van de dag, voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, sprong met 7,6 procent naar 58 euro.

Ook elders in Europa waren de beurzen positief gestemd, met indices die groeiden. De CAC-40 index van de beurs in Parijs stond fier aan kop met een winst van tegen de 3,5 procent.

Unilever

Volgens de analist hadden beleggers hun hart vastgehouden, wegens de slechte cijfers van dinsdag over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en een sluimerende crisis in Zuid-Amerika. "De beurzen in New York en Tokio zijn ook lager gesloten, maar Unilever heeft in Amsterdam in ieder geval een positieve toon weten te zetten waar beleggers zich aan vasthouden."

Na Unilever volgden in de kopploeg van de AEX andere zwaargewichten als bankverzekeraar ING, Koninklijke Olie en bankier ABN Amro. De laatste financiële instelling was een dag eerder nog de grootste verliezer in de AEX, omdat ABN Amro grote belangen in Brazilië heeft. De bankier herstelde zich woensdagochtend met een winst van 3,2 procent op 14,96 euro, Shell steeg 3,3 procent naar ,49 euro en ING won 4 procent op 22,18 euro.

De MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen, noteerde 1,7 procent in de plus op 390,69 punten. Uitzendbedrijf Vedior heeft woensdagmorgen eveneens meevallende halfjaarcijfers gepubliceerd en werd daarvoor beloond met een winst van ruim 4 procent op 11,50 euro.

De DAX-index bleef met een geringe stijging van nog geen 0,5 procent een beetje achter. Vooral farmacieconcerns en Deutsche Telekom boekten koersverlies op de beurs van Frankfurt.

De luchtvaartmaatschappijen deden het daarintegen erg goed ondere invloed van de hogere winstverwachting die de topman van Lufthansa aankondigde. Zo noteerde de Duitse vliegmaatschappij een plus van 7,5 procent en was in Londen British Airways de grootste stijger van de FTSE-fondsen met een winst van bijna 10 procent.

Euro

Op de valutamarkten veranderde niet veel. De euro noteerde net als dinsdag 0,9800 dollar en bleef ten opzichte van het Britse pond met 0,6250 pond onder de 63 pence steken. Ook dat was gelijk aan het beeld van dinsdag.