Het Chinese Anbang Insurance Group onderzoekt de verkoop van het pand in New York dat zijn Amerikaanse hoofdkantoor huisvest. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het moederconcern van de Nederlandse verzekeraar Vivat zou daarmee een nieuwe grote desinvestering doen, terwijl het de afgelopen jaren internationaal grote aankopen deed.

Door alle overnames bouwde Anbang een enorme schuldenberg op. Bezorgde Chinese autoriteiten grepen in, stelden het bedrijf onder curatele en Anbang moest in omvang krimpen. De voormalige topman, Wu Xiaohui, werd bovendien veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

Anbang kocht 717 Fifth Avenue in 2015 voor 414 miljoen dollar (omgerekend zo'n 365 miljoen euro) van investeerder Blackstone. Het pand werd gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw en heeft zicht op Central Park.

In de Verenigde Staten wordt ook gewerkt aan de verkoop van de portefeuille van Amerikaanse luxehotels van Anbang, zoals JW Marriott Essex House in Manhattan en het Westin St. Francis in San Francisco. Die is miljarden waard.

Ook mogelijke verkoop van Vivat

Het conglomeraat wil in Nederland van Vivat af, en hoopt daar volgens kenners 2 miljard euro voor te krijgen. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar, het moederbedrijf van merken als Zwitserleven, Proteq, Reaal en Actiam, in 2015. Volgens bronnen hebben partijen als investeerders Blackstone, CVC, Cinven en branchegenoten Aegon, ASR en Allianz, interesse.

Naar verluidt is Anbang ook in vergevorderde gesprekken om zijn zorgverzekeringstak in China, Hexie Health Insurance, te verkopen aan Fujia Group, dat zich bezighoudt met activiteiten op het vlak van petrochemie tot financiën.

Anbang wilde desgevraagd niet reageren op de berichten over de potentiële Amerikaanse en Chinese verkopen, Fujia gaf geen commentaar. Vertegenwoordigers van de Chinese toezichthouder op de banken- en verzekeringssector, de autoriteit die namens de Chinese overheid op Anbang let, waren niet direct bereikbaar voor een reactie.