Kruidvat is met 956 vestigingen opnieuw de grootste winkelketen van Nederland. Sinds 2013 staat Kruidvat onafgebroken op de eerste plek in de Top Honderd Winkelformules van onderzoeksbureau Locatus.

Op nummer twee in de top honderd staat Albert Heijn, dat 852 filialen heeft. Jumbo wisselde zijn positie met slijter Gall & Gall en staat nu met 613 winkels op de derde plaats. Gall & Gall heeft 593 verkooppunten. Voor de lijst is gekeken naar fysieke verkooppunten waar consumenten binnen kunnen stappen voor een product of een dienst.

Locatus heeft overigens de verschillende formulenamen van ketens gesplitst in hun database. Daarvan profiteren winkels die slechts een merknaam voeren, zo beaamde de organisatie. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld meer filialen als de formules AH XXL en AH to go worden meegeteld.

'DIO maakt een vrije val'

Een van de grootste stijgers in de lijst is DA. De drogist staat met 235 winkels op plek 34, doordat er het afgelopen jaar 36 filialen bij zijn gekomen. De voornaamste oorzaak hiervan is dat een groot aantal DIO-drogisterijen verder is gegaan onder de DA-vlag. "DIO maakt dan ook een vrije val en is met maar liefst 37 plaatsen gezakt. Met 139 drogisterijen bezet DIO nu plek 82", aldus Locatus.

De laatste plek is voor nieuwkomer Rituals. De verkoper van verzorgingsproducten staat voor het eerst in de lijst met 115 winkels in heel Nederland.

Ook New York Pizza Delivery is een debutant.  Dit bedrijf komt met 129 filialen binnen op plaats negentig. Overigens is ook de pizzaketen gesplitst in de database van Locatus, in het vermelde Delivery en het niet op de ranglijst staande New York Pizza. Gezamenlijk staan die twee op 199 filialen.

Rabobank, dat in 2010 tot en met 2012 de lijst van Locatus aanvoerde totdat Kruidvat de topplek overnam, staat op de zestiende plek. De bank heeft de afgelopen jaren veel filialen gesloten.