Naar schatting vijfhonderd fotojournalisten hebben vrijdag hun werk neergelegd uit onvrede over de tarieven en waardering die ze krijgen voor hun werk. Ze leveren de hele dag geen nieuwsfoto's aan.

Vrijdagochtend was er een actie bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Den Haag, waarbij zo'n tweehonderd fotojournalisten aanwezig waren. Ook staat er vrijdagochtend paginagrote advertenties van de actievoerders in De Telegraaf en het AD.

De nieuwsfotografen vinden de tarieven die media voor hun werk betalen "ondermaats". Ze vrezen dat de fotojournalistiek - als het zo doorgaat - over tien jaar een "veredelde hobby" zal zijn, zeggen de organiserende journalistenvakbonden NVF en NVJ.

De actievoerders willen dezelfde tarieven ontvangen voor de online publicatie van hun foto's als voor de plaatsing van hun beelden in print. Ook eisen de fotografen meer zeggenschap over het auteursrecht en willen ze dat de tarieven met 14 procent omhooggaan.

'Fotojournalistiek heeft een prijs'

In de paginagrote advertenties staan de namen van ruim driehonderd fotografen. In de advertentie wordt uitgelegd waarom de fotojournalisten het werk neerleggen. "Fotojournalistiek heeft een prijs", staat in de tekst.

ANP-directeur Martijn Bennis verwacht weinig problemen door de staking. "We hebben voldoende mensen aan het werk, dus weten we zeker dat we het nieuws kunnen coveren."

Volgende week zijn er nog acties bij de Persgroep, TMG en Sanoma.