Premier Mark Rutte vindt Brussel te laks wat betreft Italië. De Europese Commissie moet de Italiaanse regering harder aanpakken voor het schenden van begrotingsafspraken en de huidige gang van zaken voedt het wantrouwen bij bijvoorbeeld Nederlanders, stelt de premier donderdag bij de economische top in Davos.

De Europese Commissie treedt niet voldoende op tegen Italië en legt het land geen boetes op, klaagde Rutte tijdens een debat. Het is niet goed als landen als Italië en in het verleden Frankrijk ermee wegkomen als zij hun eigen huis niet op orde brengen, betoogde de premier.

"Mensen stellen mij nu vragen over waarom wij ons aan de begrotingsregels moeten houden, als de Italianen en Fransen dat niet doen", vertelde Rutte. Volgens de premier vergroot dit de tegenstelling met Noord-Europese landen als Nederland, die wel de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

De Europese handelscommissaris Cecilia Malmström was het niet eens met Rutte. "Je moet de consequenties van een strikt beleid evalueren", stelde Malmström. "We geven Italië geen vrijbrief. We zijn op dit moment met hen in gesprek en hopen hen zo ver te krijgen dat ze zich aan de afspraken houden."

Hoekstra leverde eerder deze week al kritiek op Brussel

De kritiek van Rutte is een steun in de rug voor minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij laakte eerder deze week al de Brusselse omgang met Italië, dat minder wil bezuinigen dan afgesproken. De bewindsman eiste opheldering.

Verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici reageerde als door een wesp gestoken. "Dit is geen nuttige discussie."

Brussel besloot vorige maand af te zien van een strafprocedure tegen Italië voor het niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Hoekstra noemt dat een gemiste kans, maar volgens de Europese Commissie kreeg de aanpak om een compromis te zoeken steun van alle landen.

Begrotingstekort Italië werd aangepast naar 2,04 procent

Een wekenlange dialoog met Rome resulteerde in een akkoord over het terugbrengen van het begrotingstekort van 2,4 naar 2,04 procent, hoewel de Italianen met hun enorme staatsschuld eigenlijk meer hadden moeten doen.

De beoogde uitgaven van de rechts-populistische regering werden met 10,25 miljard euro teruggeschroefd.