"Het is geen uitzondering dat op één sofi-nummer 175 mensen werken"

AMSTERDAM - Met sofi-nummers wordt door duizenden illegalen fraude gepleegd. Via sofi-nummers van overleden personen, geëmigreerde Nederlanders en teruggekeerde buitenlanders naar eigen land, weten illegalen toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt en gebruik te maken van allerlei sociale voorzieningen.

Dat heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) woensdag bevestigd. Het UWV, dat op 1 januari is ontstaan uit een fusie met uitvoeringsorganisaties als GAK, Cadans en Uszo, heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de fraude in samenwerking met de arbeidsinspectie en belastingdienst.

Minimaal 7995 illegalen met 13.000 verschillende dienstverbanden blijken te werken met andersmans sofi-nummers. De duizenden illegale werknemers maken gebruik van slechts enkele honderden sofinummers.

'Topje van de ijsberg'

"Het is geen uitzondering dat op één sofi-nummer 175 mensen werken," aldus Ben Bierens van de UWV in de Telegraaf. "We zijn op het topje van een ijsberg gestoten. Gezien de beperkte bestandsvergelijkingen die wij nu hebben gemaakt, moeten we ervan uitgaan dat in Nederland tienduizenden mensen werkzaam zijn die nergens zijn te traceren. Iedere dag gaan ze naar hun werk, maar niemand weet waar ze wonen."

Zo kwam de UWV wel achter een heel 'bijzondere' fraudeur. Een verzekerde patient met één sofi-nummer bleek te zijn geopereerd in drie verschillende ziekenhuizen tegelijk. De 'echte' persoon was op dat moment kerngezond en werkte in een betonfabriek. Toen het fraudeteam polshoogte kwam nemen in de fabriek, bleek de man zijn sofi-nummer 'uit te lenen' aan nog zo'n tien illegalen die werkzaam waren in de betonfabriek.

Ook heeft het fraudeteam drie WAO-gevallen ontmaskerd die al geruime tijd een WAO-uitkering ontvangen, terwijl ze nooit een dag in Nederland hebben gewerkt."Uit ons onderzoek blijkt dat ze hun sofi-nummer ter beschikking hebben gesteld om anderen te laten werken om zo een arbeidsverleden op te bouwen, om vervolgens aanspraak te kunnen maken op een uitkering," zo vertelt Bierens verder in de krant.